Jyväskylän taloyhtiöille opas täydennysrakentamiseen

Jyväskylän taloyhtiöille opas täydennysrakentamiseen

Julkaistu: 18.01.2021

Jyväskylän kaupungin kaupunkisuunnittelun ja maankäytön yksikkö ja Kiinteistöliitto Keski-Suomi ovat yhteistyössä laatineet taloyhtiöille oppaan lisä- ja täydennysrakentamisesta Jyväskylässä. Tiiviin oppaan tarkoitus on antaa asunto-osakeyhtiön osakkaille, hallitukselle ja isännöinnille perehdytys siitä, mitä taloyhtiön lisärakentaminen tarkoittaa ja miten ne pääsevät alkuun mahdollisessa lisärakentamishankkeessa.

Opas löytyy sähköisenä Jyväskylän kaupungin asemakaavoituksen ja Kiinteistöliitto Keski-Suomen sivuilta.

- Lisärakentaminen herättää helposti ihmetystä ja monia kysymyksiä taloyhtiöissä, toteaa Kiinteistöliitto Keski-Suomen toiminnanjohtaja Hannu Mähönen.

- Haluamme tämän oppaan avulla kertoa, mitä taloyhtiön lisärakentaminen tarkoittaa, ja kannustaa taloyhtiöiden johtoa ja osakkaita selvittämään lisärakentamisen mahdollisuuksia omissa taloyhtiöissään, täydentää Mähönen.

Aloitteentekijänä lisärakentamisessa on yleensä taloyhtiö. Parhaimmillaan lisärakentaminen voi olla taloyhtiölle taloudellisesti hyvin kannattavaa, ja se on yleensä järkevintä toteuttaa samalla kun kiinteistössä tehdään isoja peruskorjauksia, kuten putki- tai julkisivuremontteja. Lisärakentamisesta saamillaan tuloilla taloyhtiö voi rahoittaa kalliita peruskorjauksia ja siten keventää osakkaille tulevaa maksurasitetta.

Taloyhtiön tontin rakennusoikeuden määrä selviää asemakaavasta. Mikäli rakennusoikeutta on jäljellä, taloyhtiö voi hakea asemakaavan mukaiselle hankkeelle rakennuslupaa. Usein täydennysrakentaminen edellyttää kuitenkin asemakaavan muuttamista. Siksi taloyhtiön tulee mahdollisimman varhaisessa vaiheessa käynnistää vuoropuhelu kaupungin kanssa lisärakentamisen lähtökohtien ja mahdollisuuksien selvittämiseksi. Jyväskylän keskusta-alueella on käytössä kevennetty maankäyttösopimusmenettely vuoden 2021 loppuun saakka käynnistettävissä asemakaavamuutoksissa. Myös ullakkorakentamista edistetään kokeiluluontoisesti osana keskustan kehittämishanketta.

- Kaupunki haluaa kannustaa taloyhtiöitä täydennysrakentamaan. Taloudellisten hyötyjen lisäksi täydennys- ja lisärakentamisen hankkeilla voidaan lisätä elinvoimaa ja vireyttä sekä parantaa kaupunkikuvaa. Jo tähän mennessä Jyväskylään on toteutunut useita onnistuneita kohteita, toteaa kaupunginarkkitehti Leila Strömberg.

Opas löytyy Jyväskylän kaupungin verkkosivuilta 

Katso opas täydennysrakentamiseen tästä

Lisätietoja:

Kaupunginarkkitehti Leila Strömberg, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5055, leila.stromberg[at]jyvaskyla.fi

Toiminnanjohtaja Hannu Mähönen, Kiinteistöliitto Keski-Suomi, p. 045 110 6333, hannu.mahonen[at]kiinteistoliitto.fi

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.